studeren of stage lopen in het buitenland

9 redenen om naar het buitenland te gaan.

Tegenwoordig volgen steeds meer studenten een deel van hun opleiding in het buitenland. Of het tegenovergestelde; ze zijn even helemaal klaar met hun opleiding, dat ze besluiten een tussenjaar te nemen in het buitenland. Hoe dan ook, de drang naar een buitenlands avontuur is bij veel jongeren aanwezig.

Naast de belangrijkste reden: het avontuur!, zijn er nog 9 (of eigenlijk wel 100) redenen, waarom je naar het buitenland zou moeten gaan.

1. – Je leert op eigen benen staan.

Ik wil nu natuurlijk niet suggereren dat je momenteel niet op eigen benen kunt staan. Maar veel jongeren wonen nog thuis met alle gemakken voorzien. Wanneer je alleen naar het buitenland gaat, moet je alles zelf regelen. Je dwingt jezelf uit je comfortzone te stappen. Zelf koken, je was doen, je vervoer regelen, je financiën regelen en eventueel een baantje zoeken. Je wordt in een hele korte tijd volwassen. Waar niets mis mee is natuurlijk. Sterker nog, het is heerlijk!

2. – Internationale vrienden en een groot netwerk.

Je leert mensen kennen afkomstig vanuit de gekste plekken ter wereld. En dat is écht heel leuk! Misschien een beetje eng in het begin, maar het hebben van internationale vrienden is echt een groot pluspunt. Het is altijd gezellig, je leert nieuwe talen én je hebt altijd een excuus om te gaan reizen naar één van je internationale vrienden (en één ding scheelt, je hebt dan al een slaapplaats).

 

3. – Je leert een nieuwe cultuur kennen.

Elk land heeft z’n eigen cultuur, dit geeft karakter aan een land vind ik. Wanneer je openstaat voor andere culturen en tradities, zal je dingen (bijvoorbeeld maatschappelijke problemen in deze wereld) beter begrijpen. Daarnaast is het gewoon goed om eens wat anders dan Nederland te zien.

4. – Wat een boer niet kent, eet hij wel.

Ik was in ieder geval nooit voorstander van eten proeven dat er niet lekker uitzag of dat ik niet kende. Na mijn buitenlandse ervaringen is dit (gelukkig) helemaal verdwenen. Je leert allerlei lokale gerechten eten en specialiteiten die je internationale vrienden aanraden. Ik moet zeggen, ik heb nu meer “heimwee” naar de buitenlandse gerechten, dan destijds naar de kroketten en frikadellen.

5. – Afwisseling

Opstaan, ontbijten, college volgen, met je vrienden afspreken, eten, sporten, slapen. Dit dagelijkse ritueel verdwijnt. Je hoeft niet meer verplicht s’ avond nog naar de volleybaltraining, zondagochtend naar de voetbal, of naar andere verplichte activiteiten of bezoekjes. Je bent elk weekend vrij, tijd voor leuke dingen met je nieuwe vrienden, borrel hier, feestje daar. Dagtripjes of een lang weekendje weg. Alles is mogelijk!

6. – Taal

Het maakt eigenlijk niet uit of je nu nog geen woord (misschien een beetje overdreven) of al erg goed Engels spreekt (of welke taal dan ook). Het feit is dat wanneer je enkele maanden in het buitenland woont, je de taal meer eigen maakt. Je bent verplicht om dagelijks de taal te spreken. Of je nu aan het werk bent, in de kroeg, met een taxichauffeur de eindbestemming bespreekt of hele gesprekken hebt met je nieuwe internationale vrienden. Je bent de hele dag met de andere taal bezig. Op het begin is het echt even omschakelen, maar na een tijdje merk je dat het bijna vanzelfsprekend gaat.

7. – Reizen

Naast het feit dat je vast zit aan enkele verplichtingen, zoals stage of werk heb je vaak genoeg tijd om het land te ontdekken. Veel studenten nemen overigens voor of na hun stageperiode wat extra weken vakantie op, om een rondreis te kunnen maken. Wie wil er nou niet naar Phuket in Thailand, Great Barrière Reef in Australie of naar de Niagara Falls in Canada (overigens goed te doen vanuit New York).

8. – Het staat goed op je CV

Niet dat je nu al bezig bent met je CV, maar geloof mij. Een buitenlandse ervaring is zeker een pluspunt! Het geeft namelijk blijk van zelfstandigheid, ondernemerschap, lef en flexibiliteit.

9. – Nu kan het nog.

Je hebt waarschijnlijk nog geen eigen huis, kinderen en andere verplichtingen waar je niet onderuit kunt. Nu is het de tijd om te reizen. Dus heb je een kans om naar het buitenland te gaan? Grijp het met allebei je handen!

 

Populaire bestemmingen onder jongeren zijn: Thailand, Amerika, de party eilanden in Spanje, Londen en natuurlijk niet te vergeten Australië.